Saturday 12 March 2011

Apetruscai Marioara: o femeie inalta, cu parul carunt, prins in coc, uscativa, un suras cald. O femeie simpla de la tara, care a crescut in mare parte singura cei 8 copii: 6 baieti si 2 fete. Sotul ei a murit dupa primul razboi mondial. Este educata in spiritul muncii, a cinstei, a respectului fata d cei din jur. Nu stia carte, a invatat sa scrie si sa citeasca la batranete...urmand cursuri de alfabetizare, era modesta, sfioasa, cu mult bun simt, mereu cu zambetul pe buze... Niciodata nu a aruncat cuvinte grele, jignitoare la adresa cuiva. Pentru fiecare avea doar vorbe bune. Torcea, tesea panza din care facea camasi pt copii, facea curatenie prin casa, ordonata, curata, si spala rufele la rau. Fierbea rufele cu lesie, le ducea la rau, le clatea cu maiul, be o banca pusa in mijlocul apei. A muncit din greu pana si'a vazut baietii mari, care apoi au inceput sa o ajute in gospodarie.Pe toti i'a trimis la scoala si au invatat diferite meserii. Mereu ganditoare, cum sa le asigure celor 8 copii un viitor mai bun .
Nu avea curent electric, torcea la lumina lampii cu petrol pana noaptea tarziu. Toate vecinele din jur ii sareau in ajutor, pentru bunatatea ei, sufletul ei.Casa era modesta, decorata cu covoare de lana tesute in casa.

This is a short description of my gand-grand mother and I will take some time to think about it. I'll choose some scores from my IPP presentation and then I'll write again what I take from this description...

No comments:

Post a Comment